Superstiția de Revelion pe care mai toți românii o au, dar care îi costă extrem de mult la buzunar

Facebook Visit Ras Al Khaimah
Facebook Visit Ras Al Khaimah

Românii au multe superstiții de Revelion, dar unele din ele îi costă la buzunar.

O astfel de superstiție a fost dezbătută de către jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai în cadrul ultimei ediții a anului 2023 a podcastului Nod în Papură de la DC News.

E vorba de superstiția atât de des întâlnită de a cheltui nesăbuit în ultima zi din an pentru ca să-ți meargă bine tot anul

„Pentru a avea belșug tot anul următor trebuie să faci risipă de sărbători”, e una din cele mai întâlnite superstiții la români.

Doar că ea costă. Și nu costă puțin.    

„Pentru a fi masa plină trebuie să faci risipă de sărbători, să ai frigiderul plin, dar cheltui mulți bani pe care i-ai putea economisi”, arată Val Vâlcu. Acesta spune că nu e neapărat vorba că se aruncă ulterior multă mâncare, mai ales că de sărbători cu toții mâncăm mult iar mai apoi ne luptăm cu kilogramele în plus, dar e vorba de cheltuieli inutile. În opinia sa în loc să dai 1.000 de lei pe o masă, poți pune 20% de o parte, la economii sau să îi investești.

Sociologul Alfred Bulai a explicat că superstiția care deja s-a transformat într-un obicei face parte  din apanajul societăților sărace. El amintește că românii s-au confruntat cu sărăcie nu doar în perioada comunistă, în acei crunți ani 1980, dar și în perioada interbelică sărăcia era extrem de întâlnită în Regatul României.

 „Există de toate sărbătorile, nu doar Crăciun sau Revelion, în țările cu oameni săraci, cu penurie multă și cu probleme mari istorice de nivel de trai, nu doar în anii 1980, dar și în perioada interbelică, există așadar în toate aceste societăți în care mâncarea e o resursă fundamentală, ideea că sărbătoarea înseamnă și consum ostentativ de mâncare și băutură. În Europa de Vest sărbătoarea nu înseamnă doar mâncare, ci e vorba de ideea de a petrece împreună”, a explicat Alfred Bulai.

Urmărește integral ultima ediție a podcastului Nod în Papură

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel